Skip to main content

Mari Belajar 'Aishiteru'


Menghabiskan sisa-sisa masa rehat ini dengan melayan lagu 'Aishiteru' daripada Zivilia Band. Liriknya boleh tinjau Bisikan Hati. Juga menjadi Soundtrack Sinetron Cinta Melody yang ditayangkan di Astro Ria waktu Cik Semut balik kerja. (Sebenarnya tak layan sangat cerita tu, tapi waktu balik kerja mesti berehat sambil menonton TV. Cerita itu je macam ok laa...)

Sambil melayan sahabat-sahabat blogger Cik Semut yang cergas jari jemari membina entri-entri terkini, Cik Semut mencari-cari sedikit sebanyak maklumat mengenai "AISHITERU'.

"Saya cinta kamu" mungkin telah menjadi salah satu frasa yang paling popular di mana-mana bahasa di dunia.

Makna Aishiteru = Saya suka/cinta kamu.

Di Jepun, kata dasar bagi CINTA adalah ai (爱), 
kata kerja MENCINTAI adalah "aisuru (愛する)."
Dalam perbualan pula, I LOVE YOU/SAYA CINTA KAMU  boleh diterjemahkan sebagai :
 • Aishite imasu (愛し て います).
 • Aishiteru (愛し てる).
 • Aishiteru yo (愛し てる よ).
 • Aishiteru wa (愛し てる わ, ucapan wanita).
 
Walau bagaimanapun, orang Jepun tidak mengatakan "I love you" sekerap orang Barat lakukan, kerana perbezaan budaya. Jangan terkejut jika orang Jepun mengatakan bahawa mereka tidak pernah menggunakan ungkapan-ungkapan ini dalam kehidupan mereka.

Antara bahasa lain yang popular pula, SAYA CINTA KAMU boleh disebut :

Mahal kita ~ Filipino
Je t'aime ~ French
Ich liebe dich ~ German
Ti amo ~ Italian
amo te ~ Latin
Eu te amo ~ Portuguese
Te quiero ~ Spanish

SELAMAT BELAJAR YE ADIK-ADIK..hehehehe

Comments

 1. sy pon tak tengok cite tu..cite indon tu kan???merepek..ngee~

  ReplyDelete
 2. merahitujambu ~ tu lah... cite yang panjang berjela2..heheheh layan lagu je.. =)

  ReplyDelete
 3. amy Syaquena ~ jom nyanyi same2.. hehehe

  ReplyDelete
 4. hatikubaik ~ melodi cinta ke, cinta melodi? hehehe leh nyanyi same2..ehehhe

  ReplyDelete

Post a Comment

SSn1

Popular posts from this blog

KUTU BABI

Assalamualaikum.. Toing! Toing! Menggeliat puas! Rasa mcm dah hampir sebulan membiarkan blog ini sepi... chewah!. Memang pun. Aku masih dalam proses menyusun jadual hidup selepas berumahtangga. Tapi entry kali ini aku belum nak berkongsi perihal perkahwinan. Ada hajat di hati tu...tapi belum lagi lah nak taip entry. Hari ni nak cerita pasal benda dalam gambar ni. Sumber  GOOGLE. MEMPERKENALKAAANNNNNN ......  'Kutu Babiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'  Tarraaaaa aaaaaaaa Benda ni banyak la terdapat di kawasan kampung-kampung yang berhampiran dengan hutan belukar... Nama pun kutu, dia memang suka hisap darah. Dia ni kecik je... Mungkin terbang atau dibawa angin, atau dibawa oleh haiwan-haiwan peliharaan kita yang suka sangat memburu dan bersiar-siar dalam hutan contohnya kucing. Si kecil ni memang pakar mencari makanan di urat-urat tubuh kita ni. Tempat yang paling syok sekali katanya dicelah-celah lipatan tubuh contohnya belakang telinga, kelopak mata,

Lentur Buluh

GOOGLE 1. Jika anakmu berbohong ,itu kerana engkau  menghukumnya terlalu berat. 2. Jika anakmu tidak percaya diri,itu kerana engkau tidak memberi dia semangat. 3. Jika anakmu kurang berbicara,itu kerana engkau tidak mengajaknya berbicara. 4. Jika anakmu  mencuri , itu kerana engkau  tidak mengajarnya memberi . 5. Jika anakmu pengecut,itu kerana engkau selalu membelanya. 6. Jika anakmu tidak tahu menghargai , itu kerana engkau  berbicara terlalu keras kepadanya. 7. Jika anakmu marah,itu kerana engkau kurang memujinya. 8. Jika anakmu suka berbicara pedas, itu kerana engkau tidak berkongsi dengannya.   9. Jika anakmu mengasari orang lain , itu kerana engkau suka melakukan kekerasan terhadapnya. 10. Jika anakmu lemah, itu kerana engkau suka mengancamnya.  11. Jika anakmu cemburu, itu kerana engkau membiarkannya. 12. Jika anakmu mengganggumu, itu kerana engkau kurang mencium & memeluknya.  13. Jika anakmu tidak mematuhimu , itu kerana engkau menuntut terla

Restoran Sedap Weh betul-betul sedap ke?

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Cerita kejadian semalam, Cha dan Fahmi datang jemput SS kat rumah. Katanya nak ajak makan di Restoran Sedap Weh. SS tak pernah pergi pun. Orang muda ni memang jauh kaki melangkah. Kat pelosok ceruk mana pun mesti akan sampai. Katanya mereka selalu juga makan di sini kalau ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang, Kuantan. Jadi, perjalanan dari Pekan ke Gambang yang mengambil masa lebih kurang 40 minit, berbaloilah untuk singgah sebentar di restoran ni. Sementara tu, sempat juga kami bincang program-program terdekat sepanjang perjalanan pergi dan balik.  Restoran Sedap Weh ni terletak di Jalan Pintasan Kuantan ( bypass ), Batu 7, Kuantan. Dibuka dari jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang. Kami bertolak selepas Zohor. Jadi lebih kurang jam 2.30 kami sampai di restoran.