Skip to main content

Kolaatam

Bismillahirrahmanirahim...

Lokasi Cik Semut sekarang masih di Blok W, Universiti Malaysia Pahang. Hari ini students Cik Semut belajar tarian Kolaatam. Masih dalam subjek Tarian Klasik India. Props yang digunakan adalah Kayu. Students Cik Semut nampak begitu semangat dan ceria walaupun 4,5 orang dah mengadu sakit kaki, urat-urat hijau di kaki telah mula timbul. Jalan pun tersenget-senget sudah. Bau minyak-minyak urat terhidu merata tempat. Tapi tidak membantutkan semangat mereka untuk menghabiskan pelajaran hari ini. Macam mana tak sakit. Hari ini hari ke 11 mereka menari dari pagi sampai ke malam. Cik Semut sangat bangga dengan mereka. Mari tengok gambar-gambar students Cik Semut yang sempat Cik Semut snap masa dorang tengah gigih berlatih. 

Cik Semut : Menyemarakan  seni budaya bangsa.

Comments

 1. nk jadi student cik semut..mcm best je..tpi xde masa laa nk belajar tari menarinya..

  ReplyDelete
 2. boleh...boleh.... heheh, kalau ade pluang pergi lah belajar... dorang yg belajar tarian ni bukan sekadar tarian je... dorang belajar tntang kehidupan ... =)

  ReplyDelete
 3. ini baru 1 Malaysia

  ReplyDelete
 4. tak pernah dengar plk tarian KOlatam tu...huhuhuhu

  ReplyDelete
 5. tarian tu kira mcm tarian rakyat India.. tarian ni guna Stick (kayu).. Dalam2 cerita hindustan pun ada Sis-lin... =)

  ReplyDelete

Post a Comment

SSn1

Popular posts from this blog

KUTU BABI

Assalamualaikum.. Toing! Toing! Menggeliat puas! Rasa mcm dah hampir sebulan membiarkan blog ini sepi... chewah!. Memang pun. Aku masih dalam proses menyusun jadual hidup selepas berumahtangga. Tapi entry kali ini aku belum nak berkongsi perihal perkahwinan. Ada hajat di hati tu...tapi belum lagi lah nak taip entry. Hari ni nak cerita pasal benda dalam gambar ni. Sumber  GOOGLE. MEMPERKENALKAAANNNNNN ......  'Kutu Babiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'  Tarraaaaa aaaaaaaa Benda ni banyak la terdapat di kawasan kampung-kampung yang berhampiran dengan hutan belukar... Nama pun kutu, dia memang suka hisap darah. Dia ni kecik je... Mungkin terbang atau dibawa angin, atau dibawa oleh haiwan-haiwan peliharaan kita yang suka sangat memburu dan bersiar-siar dalam hutan contohnya kucing. Si kecil ni memang pakar mencari makanan di urat-urat tubuh kita ni. Tempat yang paling syok sekali katanya dicelah-celah lipatan tubuh contohnya belakang telinga, kelopak mata,

Lentur Buluh

GOOGLE 1. Jika anakmu berbohong ,itu kerana engkau  menghukumnya terlalu berat. 2. Jika anakmu tidak percaya diri,itu kerana engkau tidak memberi dia semangat. 3. Jika anakmu kurang berbicara,itu kerana engkau tidak mengajaknya berbicara. 4. Jika anakmu  mencuri , itu kerana engkau  tidak mengajarnya memberi . 5. Jika anakmu pengecut,itu kerana engkau selalu membelanya. 6. Jika anakmu tidak tahu menghargai , itu kerana engkau  berbicara terlalu keras kepadanya. 7. Jika anakmu marah,itu kerana engkau kurang memujinya. 8. Jika anakmu suka berbicara pedas, itu kerana engkau tidak berkongsi dengannya.   9. Jika anakmu mengasari orang lain , itu kerana engkau suka melakukan kekerasan terhadapnya. 10. Jika anakmu lemah, itu kerana engkau suka mengancamnya.  11. Jika anakmu cemburu, itu kerana engkau membiarkannya. 12. Jika anakmu mengganggumu, itu kerana engkau kurang mencium & memeluknya.  13. Jika anakmu tidak mematuhimu , itu kerana engkau menuntut terla

Restoran Sedap Weh betul-betul sedap ke?

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Cerita kejadian semalam, Cha dan Fahmi datang jemput SS kat rumah. Katanya nak ajak makan di Restoran Sedap Weh. SS tak pernah pergi pun. Orang muda ni memang jauh kaki melangkah. Kat pelosok ceruk mana pun mesti akan sampai. Katanya mereka selalu juga makan di sini kalau ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang, Kuantan. Jadi, perjalanan dari Pekan ke Gambang yang mengambil masa lebih kurang 40 minit, berbaloilah untuk singgah sebentar di restoran ni. Sementara tu, sempat juga kami bincang program-program terdekat sepanjang perjalanan pergi dan balik.  Restoran Sedap Weh ni terletak di Jalan Pintasan Kuantan ( bypass ), Batu 7, Kuantan. Dibuka dari jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang. Kami bertolak selepas Zohor. Jadi lebih kurang jam 2.30 kami sampai di restoran.