Skip to main content

Di Sebalik S.A.B.A.R


**gambar di google


Sabar itu sesuatu yang manis tetapi memerlukan sebuah pengorbanan yang utuh dan hebat
untuk mencapai tahap kemanisannya.

Dalam Al-Quran ada digariskan firman Allah yang bermaksud : 
"Jika seseorang itu ditimpa musibah maka dia mesti mengucapkan :
Daripada Allah kita datang dan kepada Allah jua kita kembali."
(Surah Al-Baqarah :156)

Lima yang perlu direnungi :

S : Sayangi kepada Allah
A : Amalkan sifat mahmudah
B : Beramal walaupun ia sedikit tetapi berterusan
R : Redha atas semua ketentuan Allah

Lima yang perlu kita jauhi :

S : Syaitan
A : Angkuh dan Sombong
B : Bersifat negatif (bersangka buruk)
A : Angan-angan yang melalaikan
R : Riyak


Untuk menjadi insan yang rabbani tidak semudah memetik jari. Namun kita perlu sentiasa bersabar atas segala kesulitan dan terus berdoa kepada Rab al-'Alamin.
Kita juga perlu percaya kepada Qada' dan Qadar Allah kerana itu salah satu daripada sifat wajib bagi kita yang bergelar Muslim. Sabar itu sebahagian daripada Iman.


Comments

 1. hai cik semut..thanx yer 4 info ni..
  hehe..

  ReplyDelete
 2. entry yg sgt bagus,...double thumbs up,....=)

  ReplyDelete
 3. kadang2 sabar..kadang2 x sabar tu x th nk wt cmne..tp byk sbr tu awet muda..=p

  ReplyDelete
 4. kdg2 tak mampu untuk bersabar dengan pelbagai karenah manusia..

  ReplyDelete
 5. cik ana ~ sesame

  kina ~ tengkiu!! =)

  merahitujambu ~ nak tak nak kene kawal jugak kesabaran ini

  syiela ~ sbaaaaaaar selagi mampu ye.. =)

  ReplyDelete

Post a Comment

SSn1

Popular posts from this blog

KUTU BABI

Assalamualaikum.. Toing! Toing! Menggeliat puas! Rasa mcm dah hampir sebulan membiarkan blog ini sepi... chewah!. Memang pun. Aku masih dalam proses menyusun jadual hidup selepas berumahtangga. Tapi entry kali ini aku belum nak berkongsi perihal perkahwinan. Ada hajat di hati tu...tapi belum lagi lah nak taip entry. Hari ni nak cerita pasal benda dalam gambar ni. Sumber  GOOGLE. MEMPERKENALKAAANNNNNN ......  'Kutu Babiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'  Tarraaaaa aaaaaaaa Benda ni banyak la terdapat di kawasan kampung-kampung yang berhampiran dengan hutan belukar... Nama pun kutu, dia memang suka hisap darah. Dia ni kecik je... Mungkin terbang atau dibawa angin, atau dibawa oleh haiwan-haiwan peliharaan kita yang suka sangat memburu dan bersiar-siar dalam hutan contohnya kucing. Si kecil ni memang pakar mencari makanan di urat-urat tubuh kita ni. Tempat yang paling syok sekali katanya dicelah-celah lipatan tubuh contohnya belakang telinga, kelopak mata,

Lentur Buluh

GOOGLE 1. Jika anakmu berbohong ,itu kerana engkau  menghukumnya terlalu berat. 2. Jika anakmu tidak percaya diri,itu kerana engkau tidak memberi dia semangat. 3. Jika anakmu kurang berbicara,itu kerana engkau tidak mengajaknya berbicara. 4. Jika anakmu  mencuri , itu kerana engkau  tidak mengajarnya memberi . 5. Jika anakmu pengecut,itu kerana engkau selalu membelanya. 6. Jika anakmu tidak tahu menghargai , itu kerana engkau  berbicara terlalu keras kepadanya. 7. Jika anakmu marah,itu kerana engkau kurang memujinya. 8. Jika anakmu suka berbicara pedas, itu kerana engkau tidak berkongsi dengannya.   9. Jika anakmu mengasari orang lain , itu kerana engkau suka melakukan kekerasan terhadapnya. 10. Jika anakmu lemah, itu kerana engkau suka mengancamnya.  11. Jika anakmu cemburu, itu kerana engkau membiarkannya. 12. Jika anakmu mengganggumu, itu kerana engkau kurang mencium & memeluknya.  13. Jika anakmu tidak mematuhimu , itu kerana engkau menuntut terla

Restoran Sedap Weh betul-betul sedap ke?

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Cerita kejadian semalam, Cha dan Fahmi datang jemput SS kat rumah. Katanya nak ajak makan di Restoran Sedap Weh. SS tak pernah pergi pun. Orang muda ni memang jauh kaki melangkah. Kat pelosok ceruk mana pun mesti akan sampai. Katanya mereka selalu juga makan di sini kalau ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang, Kuantan. Jadi, perjalanan dari Pekan ke Gambang yang mengambil masa lebih kurang 40 minit, berbaloilah untuk singgah sebentar di restoran ni. Sementara tu, sempat juga kami bincang program-program terdekat sepanjang perjalanan pergi dan balik.  Restoran Sedap Weh ni terletak di Jalan Pintasan Kuantan ( bypass ), Batu 7, Kuantan. Dibuka dari jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang. Kami bertolak selepas Zohor. Jadi lebih kurang jam 2.30 kami sampai di restoran.