KLIK KLIK

30.11.11

Ada Kawan Dalam Hutan...

Assalamualaikum kawan-kawan...
Tak kira laa follower ke, reader ke... korang tetap kawan Cik Semut...

Maaf kerana lama tak mengirim khabar berita kerana kesibukan yang melanda diri Cik Semut...
Mai sini Cik Semut nak bercerita sikit...

Dah lama Cik Semut tak pergi Jungle Tracking... Siapa yang suka masuk hutan macam Cik Semut sila angkat tangan... haaa, boleh gang la kita ... Dulu masa zaman muda-muda dulu, Cik Semut aktif jelajah hutan sana, hutan sini... panjat bukit sana, bukit sini... masuk gua sana, gua sini... pantang ada  yang mengajak terus je pergi. Sanggup ambil cuti semata-mata nak menghabiskan tenaga dan wang ringgit untuk hobi yang satu ni... Seronok Bedah oiii..... masa ni lah nak bina stamina.. Berat badan pun boleh turun 5kg tau! Sekarang umur pun dah makin meningkat, tanggungjawab dah makin banyak nak luang masa untuk diri sendiri pun kadang-kadang tak sempat...


Lokasi : Woodland Resort, Taman Negara Pahang.
Daerah : Jerantut.

Negeri Pahang masih hijau dengan hutan simpan, masih berpenghuni kaum-kaum orang asli.... Subhanaallah masih di beri kesempatan untuk meneruskan hidup berjumpa dengan ciptaan-ciptaan Ilahi ini.
Standard harga chalet rm200 kebawah. Selesa juga dengan persekitaran  yang segar menghijau sangat mendamaikan jiwa. Tidur malam garenti lena punya lah! Ada air-cond.


Ini antara bekalan yang Cik Semut suka bawa waktu tracking. Coklat Cadbury kegemaran, minuman isotonik kesukaan Cik Semut dan spray serangga. ehehheheh... (sebagai pelindung diri).


Petunjuk arah yang membuatkan Cik Semut rasa nak pergi semua tempat.


Nampak tak rumah-rumah tu. Itu rumah-rumah orang asli yang menghuni di sini. Cik Semut tak pasti orang asli ni dari suku kaum apa sebab tak sempat nak interview mereka.. heheheh 
(sebenarnya takot nak masuk situ)

Sengaja besarkan gambar ni.. Inilah kawan Cik Semut dalam hutan.. Encik Pacat. Heeee. Sangat seronok dapat berkenalan dengan Encik Pacat ni... Banyak juga yang melekat di kaki Cik Semut, tapi biarkan saja... Seronok bila tengok gemuk-gemuk Encik Pacat menghisap darah... 
(Cik Semut tahu korang ada yang geli kan)

Kemudian berkenalan dengan manusia asli, belajar cara masak nasik dalam buluh... 

Belajar cara menghidup api tanpa mancis, tanpa lighter...

Tengok tu.. Ikan-ikan kelah sedang bermain-main. Cik Semut tak lepaskan peluang untuk memberi makan ikan-ikan kelah ni. Melihat ikan-ikan ni berenang-renang mengelilingi Cik Semut sungguh membahagiakan. Walaupun dekat tapi tak dapat capai walau seekor pun. Ikan kelah ni dipelihara rapi kerana spesis ni hampir pupus. Seekor boleh mencecah ratusan ringgit tau!

Satu lagi aktiviti yang sangat digemari iaitu Kanopi Walk. Tapi tak sempat nak upload gambar la kawan-kawan ku... Jambatan gantung tinggi sangat.heheheh.
Tidak ketinggalan aktiviti rempit dengan bot. Best sangat. 3 bot yang berlumba, menghimpit sambil jirus-jirus air sungai sehingga semuanya basah kuyup sangat menyeronokkan. 
(tak boleh snap picture nanti camera basah)

Bertolak balik chalet Woodland Resort.


Kawan-kawan kalau ada masa terluang tu pergi lah mengenal alam ciptaan Allah. Tinggalkan sebentar urusan pejabat, urusan keluarga, segala urusan rutin kehidupan dan setelah kembali pasti otak dan badan bertambah cergas.... Sukanya! Sukanya!



20 comments:

  1. aik bukan nyamuk banyak ke kat situ. hehehehe

    ReplyDelete
  2. Kite tak geng la cik semut... Kak ain takut masuk hutan ni... Lagi la takut kot tersesat ke...

    ReplyDelete
  3. seronoknya dia g jungle tracking :) de coklat cudbury plak tuh. sodap!

    ReplyDelete
  4. menarik..:)coklat mmg perlu tiap kli masuk hutan.bg tenaga tambahan.mmg bwk air 100plus tu byk2 ke?rajin betul..berat kot.

    ReplyDelete
  5. eeyeekk... memang geli tgk Encik Pacat tuh...

    ReplyDelete
  6. @ainnoraini ~ ish masuk sorang2 bahaya la... masuk la ramai2 baru best... tapi kena la ada renjer... baru selamat.

    ReplyDelete
  7. cik tikah ~ mmg seronok.. pergi lah kalau ade kelapangan...

    ReplyDelete
  8. @abg stalker ~ ye betol tu, itulah penambah tenaga dan bangkitkan mood =) 100+ tu bawak 2,3 je..yang lain2 kawan-kawan seangkatan yang punya.. hehehe

    ReplyDelete
  9. @cikana ~ geli Encik pacat ek. ehehheh ramai yang geli kat dia.. ehehhe

    ReplyDelete
  10. @avam ming ~ ye memang sgt cantik... sejuk mata memandang... dingin jiwa yang merasa.. =)

    ReplyDelete
  11. Bestnyee... seronoklah cik semut yer :)

    ReplyDelete
  12. @mizmarmalade ~ ye memang seronok.. sgt2 serronok.. =)

    ReplyDelete
  13. mcm best je.

    dh lama x join aktiviti cmni

    ReplyDelete
  14. fokus kat cadbury tu jepp :)
    hehehe~

    ReplyDelete
  15. Cik semut, amboi.. suka nya nooo.. Sama la teman, dulu mcm muda2 suka jugak xtvt mcm ni.. La ni tak terdayo dah den.. Ngeh..ngeh..ngeh..

    ReplyDelete
  16. @lea isnawi ~ bukan mcam best, memang best pun... ada masa terluang tu join lah...

    ReplyDelete
  17. @ahfantasy24 ~ uit... banyak2 gambar, cadbury tu je di fokusnye.. ehhehe

    ReplyDelete
  18. Che'gu anuar ~ poie la lagi... bopoluh jugk tu jang.. ehheh

    ReplyDelete

Klik Sekali