Skip to main content

BUNGA & CINTA

Bunga mawar merah lambang cinta

Suatu hari terlihat di halaman rumah  seorang wanita sedang menyirami tanaman bunga yang sedang mekar, ia juga membersihkan daun-daun kering dan rumput yang liar di sekitar tanaman bunga tersebut.

Perempuan itu nampaknya sangat menikmati apa yang sedang dibuatnya. Sesekali dia tersenyum sendiri ketika melihat bunga yang dijaga selama ini kelihatanbegitu indah sekali. Sering terlintas dipikirannya untuk memetik bunga tersebut dan memindahkannya ke dalam pasu yang kemudian akan dijaga dan dipandang di dalam biliknya sahaja.

Tapi kemudian dia berfikir lagi, alangkah egonya dia jika dia melakukan hal sedemikian. Dan tentunya walaupun dia boleh menikmati indahnya bunga tersebut, tapi umurnya tidak akan lama kerana bunga tersebut akan cepat layu. Bunga akan layu bila terpisah daripada batang dan akarnya.

Akhirnya perempuan itu berjanji pada dirinya sendiri untuk membiarkan bunga itu tetap berada di halaman agar setiap orang yang singgah dapat menikmati keindahan bunga tersebut. Dan dia berjanji akan tetap merawatnya agar ia dapat hidup lebih lama, mekar dan mewangi.

***Seringkali banyak dari kita yagn tidak menyedari bahawa cinta itu tak selamanya kita miliki. Cinta yang tulus itu adalah bila kita mampu membuatkan orang yang kita cintai itu bahagia tanpa kita mengharapkan apa-apa balasan daripadanya. Cinta ini anugerah yang Esa. Hargailah dan jagalah dia sementara kita masih bernafas...dan adakala, cinta itu bukan milik kita seorang...***

Comments

  1. wuwuwuwuuwu :(
    cinta memang bukan milik kita tapi kite berhak memilikinga walaupun sementara . wuwuwu sedih laa .alangkah indahnya kalau cinta itu selamanya bersama tersayang . auwwww .

    ReplyDelete
  2. Cinta tu kan indah kalau dijalan yg benar dan halal :)

    ReplyDelete

Post a Comment

SSn1

Popular posts from this blog

KUTU BABI

Assalamualaikum.. Toing! Toing! Menggeliat puas! Rasa mcm dah hampir sebulan membiarkan blog ini sepi... chewah!. Memang pun. Aku masih dalam proses menyusun jadual hidup selepas berumahtangga. Tapi entry kali ini aku belum nak berkongsi perihal perkahwinan. Ada hajat di hati tu...tapi belum lagi lah nak taip entry. Hari ni nak cerita pasal benda dalam gambar ni. Sumber  GOOGLE. MEMPERKENALKAAANNNNNN ......  'Kutu Babiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'  Tarraaaaa aaaaaaaa Benda ni banyak la terdapat di kawasan kampung-kampung yang berhampiran dengan hutan belukar... Nama pun kutu, dia memang suka hisap darah. Dia ni kecik je... Mungkin terbang atau dibawa angin, atau dibawa oleh haiwan-haiwan peliharaan kita yang suka sangat memburu dan bersiar-siar dalam hutan contohnya kucing. Si kecil ni memang pakar mencari makanan di urat-urat tubuh kita ni. Tempat yang paling syok sekali katanya dicelah-celah lipatan tubuh contohnya belakang telinga, kelopak mata,

Lentur Buluh

GOOGLE 1. Jika anakmu berbohong ,itu kerana engkau  menghukumnya terlalu berat. 2. Jika anakmu tidak percaya diri,itu kerana engkau tidak memberi dia semangat. 3. Jika anakmu kurang berbicara,itu kerana engkau tidak mengajaknya berbicara. 4. Jika anakmu  mencuri , itu kerana engkau  tidak mengajarnya memberi . 5. Jika anakmu pengecut,itu kerana engkau selalu membelanya. 6. Jika anakmu tidak tahu menghargai , itu kerana engkau  berbicara terlalu keras kepadanya. 7. Jika anakmu marah,itu kerana engkau kurang memujinya. 8. Jika anakmu suka berbicara pedas, itu kerana engkau tidak berkongsi dengannya.   9. Jika anakmu mengasari orang lain , itu kerana engkau suka melakukan kekerasan terhadapnya. 10. Jika anakmu lemah, itu kerana engkau suka mengancamnya.  11. Jika anakmu cemburu, itu kerana engkau membiarkannya. 12. Jika anakmu mengganggumu, itu kerana engkau kurang mencium & memeluknya.  13. Jika anakmu tidak mematuhimu , itu kerana engkau menuntut terla

Restoran Sedap Weh betul-betul sedap ke?

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Cerita kejadian semalam, Cha dan Fahmi datang jemput SS kat rumah. Katanya nak ajak makan di Restoran Sedap Weh. SS tak pernah pergi pun. Orang muda ni memang jauh kaki melangkah. Kat pelosok ceruk mana pun mesti akan sampai. Katanya mereka selalu juga makan di sini kalau ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang, Kuantan. Jadi, perjalanan dari Pekan ke Gambang yang mengambil masa lebih kurang 40 minit, berbaloilah untuk singgah sebentar di restoran ni. Sementara tu, sempat juga kami bincang program-program terdekat sepanjang perjalanan pergi dan balik.  Restoran Sedap Weh ni terletak di Jalan Pintasan Kuantan ( bypass ), Batu 7, Kuantan. Dibuka dari jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang. Kami bertolak selepas Zohor. Jadi lebih kurang jam 2.30 kami sampai di restoran.