Skip to main content

Ladang Pahala


Assalamualaikum kawan-kawan... bertemu lagi di hari Isnin yang sering dianggap Black Monday... Kesian Isnin.. tapi tak mengapa, entry ini bukan untuk hari Isnin, tapi mungkin boleh meninggalkan bunga-bunga cinta dalam hati anda sekaligus menceriakan hidup anda... 
Bagi mengelak rasa bosan , apa kata cuba buat praktikal di bawah :


# Satukan kedua-dua belah tangan anda.
# Bengkokkan jari tengah ke dalam.
# Empat jari yang lain dipertemukan di hujungnya.
 
Cuba buka ibu jari anda. 
Ibu jari boleh dibuka kerana ibu jari mewakili kedua-dua orang tua anda. Kelak suatu hari nanti, pasti kedua-duanya akan pergi meninggalkan anda buat selama-lamanya. Tutup kembali ibu jari.

Buka pula jari telunjuk anda. 
Jari telunjuk mewakili adik-beradik. Mereka juga bakal meninggalkan keluarga dan mengorak hala tuju masing-masing apabila tiba masanya. Tutup kembali jari telunjuk.

Cuba pula buka jari kelingking yang paling kecil. 
Ianya mewakili anak-anak anda. Lambat-laun, apabila anak-anak mempunyai keluarga sendiri, mereka juga akan meninggalkan anda. Tutup kembali jari kelingking.

Cuba buka jari manis.
Hairan kan mengapa anda tidak dapat membuka jari manis? Jari manis tersebut mewakili suami atau isteri anda. Tiada yang dapat memisahkan anda dan pasangan anda, kerana anda berdua telah ditakdirkan untuk bersama sehidup semati. Jadi, hargailah pasangan anda!

ISLAM : Sebab itu juga kita disunatkan memakai cincin di jari manis.
MELAYU : Adat orang Melayu yang menyarung cincin di jari manis memberi makna seseorang itu telah dilamar atau telah dimiliki oleh suami/isterinya.
Perkahwinan adalah sunnah Rasulullah.
Perkahwinan itu syurga dunia yang lahir daripada kasih sayang dan rahmat Allah yang terkandung di dalamnya.
Perkahwinan juga merupakan ladang pahala kita menuju syurga abadi di sana nanti.
...tidak mengira usia, tidak mengira warna kulit, tidak mengira bangsa. Agama menyatukan dua jiwa...

Firman ALLAH SWT yang bermaksud:
“Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri supaya kamu cenderung dan berasa tenteram kepadanya dan dijadikanNya antara kamu rasa kasih sayang dan rahmah.” – Surah Ar-Ruum (30) ayat 21.

Comments

 1. mereka semua amat bermakna kepada kita.. lebih drp kepentingan si jari manis.. huhuhuhu..

  ReplyDelete
 2. bila la nk jumpa org yg bg cincin nie....

  ^^

  ReplyDelete
 3. haih,awat cik boleh bukak?apekah tandenya ini? -_-

  ReplyDelete
 4. wah masa sy ekot jari tu tadi, touching! suka entri ni.. ;')

  ReplyDelete
 5. bila laahhh ada orang nak masuk meminang chemay niee.
  hehe
  :P

  ReplyDelete
 6. tapi kan,, cincin yuh longggar lagi,, pakai kat jadri hantu bole kan?? mehehe...

  bagus cik semut yang kecil,, :)

  ReplyDelete

Post a Comment

SSn1

Popular posts from this blog

KUTU BABI

Assalamualaikum.. Toing! Toing! Menggeliat puas! Rasa mcm dah hampir sebulan membiarkan blog ini sepi... chewah!. Memang pun. Aku masih dalam proses menyusun jadual hidup selepas berumahtangga. Tapi entry kali ini aku belum nak berkongsi perihal perkahwinan. Ada hajat di hati tu...tapi belum lagi lah nak taip entry. Hari ni nak cerita pasal benda dalam gambar ni. Sumber  GOOGLE. MEMPERKENALKAAANNNNNN ......  'Kutu Babiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'  Tarraaaaa aaaaaaaa Benda ni banyak la terdapat di kawasan kampung-kampung yang berhampiran dengan hutan belukar... Nama pun kutu, dia memang suka hisap darah. Dia ni kecik je... Mungkin terbang atau dibawa angin, atau dibawa oleh haiwan-haiwan peliharaan kita yang suka sangat memburu dan bersiar-siar dalam hutan contohnya kucing. Si kecil ni memang pakar mencari makanan di urat-urat tubuh kita ni. Tempat yang paling syok sekali katanya dicelah-celah lipatan tubuh contohnya belakang telinga, kelopak mata,

Lentur Buluh

GOOGLE 1. Jika anakmu berbohong ,itu kerana engkau  menghukumnya terlalu berat. 2. Jika anakmu tidak percaya diri,itu kerana engkau tidak memberi dia semangat. 3. Jika anakmu kurang berbicara,itu kerana engkau tidak mengajaknya berbicara. 4. Jika anakmu  mencuri , itu kerana engkau  tidak mengajarnya memberi . 5. Jika anakmu pengecut,itu kerana engkau selalu membelanya. 6. Jika anakmu tidak tahu menghargai , itu kerana engkau  berbicara terlalu keras kepadanya. 7. Jika anakmu marah,itu kerana engkau kurang memujinya. 8. Jika anakmu suka berbicara pedas, itu kerana engkau tidak berkongsi dengannya.   9. Jika anakmu mengasari orang lain , itu kerana engkau suka melakukan kekerasan terhadapnya. 10. Jika anakmu lemah, itu kerana engkau suka mengancamnya.  11. Jika anakmu cemburu, itu kerana engkau membiarkannya. 12. Jika anakmu mengganggumu, itu kerana engkau kurang mencium & memeluknya.  13. Jika anakmu tidak mematuhimu , itu kerana engkau menuntut terla

Restoran Sedap Weh betul-betul sedap ke?

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Cerita kejadian semalam, Cha dan Fahmi datang jemput SS kat rumah. Katanya nak ajak makan di Restoran Sedap Weh. SS tak pernah pergi pun. Orang muda ni memang jauh kaki melangkah. Kat pelosok ceruk mana pun mesti akan sampai. Katanya mereka selalu juga makan di sini kalau ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang, Kuantan. Jadi, perjalanan dari Pekan ke Gambang yang mengambil masa lebih kurang 40 minit, berbaloilah untuk singgah sebentar di restoran ni. Sementara tu, sempat juga kami bincang program-program terdekat sepanjang perjalanan pergi dan balik.  Restoran Sedap Weh ni terletak di Jalan Pintasan Kuantan ( bypass ), Batu 7, Kuantan. Dibuka dari jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang. Kami bertolak selepas Zohor. Jadi lebih kurang jam 2.30 kami sampai di restoran.