KLIK KLIK

24.5.12

Jemput laa datang rumah...

Assalamualaikum kawan-kawan...

Google je..


Rasulullah SAW bersabda : 
1. "Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendakla ia memuliakan tamu-tamunya, dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah menjaga hubungan silaturrahimnya, dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, hendaklah dia berkata baik (benar) atau lebih baik diam." (HR. Bukhari Muslim)

2. "Apabila masuk tetamu pada satu keluarga (rumah), maka dimurahkan Allah rezeki keluarga itu, dan apabila tetamu itu keluar, maka Allah mengampuni dosa-dosa keluarga itu." (HR. Dailami dan Anas)

3. "Sesungguhnya apabila tetamu masuk pada rumah orang mukmin, maka Allah limpahkan 1000 berkah dan 1000 rahmat pada ahli rumah tersebut." (Durratun Nasihin, hal 22)

4. "Barang siapa memberi makan terhadap saudaranya sesama muslim yang sesuai dengan keinginannya, maka Allah mengharamkan dia dari api neraka." (HR. Hakim)

5. "Sungguh, secepat-cepatnya sedekah yang diterima Allah ialah menghidangkan (oleh seseorang) akan makanan yang baik, kemudian ia suruh saudara-saudaranya untuk menikmatinya." (HR. Ibnu Abu Dunya)

6. "Sesungguhnya, malaikat selalu mengucapkan selawat atas seseorang, selama hidangannya masih tersedia." (HR. Hakim dan Tarmizi)

Subhanallah. Indahnya janji Allah. 

8 comments:

  1. saya datang ni... hehehe

    nice share...

    ReplyDelete
  2. suka kalau tetamu dtg bertandang.. meriah jer kan.. hehe

    ReplyDelete
  3. harus keatas kita untuk memuliakn tetamu,....=)

    ReplyDelete
  4. Dwaty ~ terima kasih sudi ziarah sini... boleh la share2 benda yang baik kann..

    ReplyDelete
  5. eVa ~ org datang rumah tu, bawak rezeki tau... =)

    ReplyDelete
  6. er..cik x brape pndai layan tetamu.huhu

    ReplyDelete
  7. kina ~ terima kasih sudi ziarah di page cik semut ni.. =)

    ReplyDelete
  8. O cikteddy ~ kalau mcm tu kena la ringgan2 kan mulut. At least bertanya khbar je ke, pon sudah ok. =)

    ReplyDelete

Klik Sekali