KLIK KLIK

24.7.12

Kahwin Umur Belasan, Ada Bran???


Assalamualaikum...

Aku dapat di youtube video ni. Majlis Perkahwinan Syafiq (16 tahun) dengan pasangannya Yana (14 tahun). Hari baik, bulan baik ni.. marilah kita doakan kebahagiaan mereka...

Walau umur masih belasan, banyak tanggungjawab yang akan mereka pikul di usia muda. Mampukah mereka? Insyaallah. At least mereka berjaya menolak segala maksiat dan tidak menghampiri zina. Perkahwinan adalah suatu tuntutan dan sunnah nabi. Dah cukup umur, cukup syarat zahir batin, boleh la kahwin kan... 

Matang tak matang, bila dah kawin ni matang tu otomatik datang sendiri. Kahwin kan melatih diri menjadi lebih bertanggungjawab dan melatih untuk membaiki kesilapan diri.

Tengok video ni, aku rasa sweet jugak dorang ni.. hehehe. Masih ketara kebudak-budakkan. Comel je... Daripada gambar ni, aku rasa budak ni orang Pahang. Sebab ada sorang pakcik tu aku nampak pakai baju tertulis KK Rompin FC' pada minit ke 00:04. Pada minit 08:17 hingga akhir video, lokasi di Tasik Chini, Pahang. Aku pernah pergi sebab tu aku tahu... ^___^.

Hadis Riwayat Ibnu 'Addi:
"Barang siapa diantara remaja berkahwin dalam usia muda, maka menangis lah syaitan. Dan ia (syaitan) mengeluh : Aduh celaka aku, agamanya telah terpelihara dari godaanku..."


***jangan kutuk, tapi doakan mereka.




Terima kasih sudi singgah, sudi baca, sudi comment.
^___^

25 comments:

  1. hee..entry kite same la hihi, ..

    dah follow kamu ;)

    ReplyDelete
  2. awalnye kawenn .. hihihi . betul2 dapat mengelak zina .

    ReplyDelete
  3. sweet je video ni . hensem gak groom dia . hehehe

    org berada leh la buat cam ni kann .

    ReplyDelete
  4. ika pon baru je tgk kt fb td. muda sgt diorang kahwin.ika yg umur 22 nie pon blom lg. hahaha

    ReplyDelete
  5. moga perkahwinan mereka bahagia hingga ke syurga.mabruk

    ReplyDelete
  6. grad diorg kawin..sy ni pon masih mencari duit nk buat majlis..=_=..

    ReplyDelete
  7. Oouh, so sweet !
    smoga dorg bhgia hendaknya.. amin.. :)

    ReplyDelete
  8. gulp... 16 tahun ngan 14 tahun? terkedu kejap... smoga mereka di tabahkan dalam harungi hari akan datang

    ReplyDelete
  9. stuju3...lg2 zmn skrg ni.. mmg ptut pn khwin awal.. sok sy lak la nk khwin.. hehe

    ReplyDelete
  10. ^_^ alhamdulillah..jodoh mereka lebih awal..lepas nih diera pulak..hahaha ^_^ mengadanya!

    ReplyDelete
  11. owh????
    xtau nk kata apa.. tp kat malaysia blh ke kahwin msa sekolah?? rsanya x boleh kan?? tp jodoh mrk.. smoga mrk berjaya dlm khidupan suami isteri hingga ke akhirat,,

    tp alhamdulillah..skurangnya mrk dh jauhkn diri drp mksiat kan

    ReplyDelete
  12. erm klo da jodoh

    berani atau x bukan mslhnye

    takut setahun due je ati meronta cr lain

    sbb tu kene bnyk berjaga2 xkire mude ke tue

    ReplyDelete
  13. mula2 tgk cam xcye je..tp betul la kan..

    family sng la kot siap ada video ni..hukhuk..

    majlis pon nmpk meriah...

    smoga mereka bahagia :)

    salam ramadhan..

    ReplyDelete
  14. nak kawen jugakkkkkkk,..hehe

    ReplyDelete
  15. Memang ketara sangat lagi muka kebudak2an.. Apa pon, sama2lah kita doakan semoga adik2 kita ni kekal hingga ke Jannah.. Amin.. ^_^

    ReplyDelete
  16. mudah-mudahan akan bahgialah dorang berdua tuu. :D

    ReplyDelete
  17. tekejut gak tengok diorg kawen.. takpelah dah jodoh smpai awal kan.. smmoga diorg bahagia la hingga hujung nyawa.. :))

    ReplyDelete
  18. yup, setuju sangat.. Doakan yg terbaik je utk umat muslim sekalian :P

    ReplyDelete
  19. Kunjungan dan silaturahmi di bulan Ramadlon...
    sekalian follow 386
    untuk persahabatan kita, sudilah kiranya untuk follow kembali sahabatku

    ditunggu
    dan terima kasih
    salam ramadlon

    ReplyDelete
  20. kita doakan yang terbaik sahaja untuk mereka! =)

    ReplyDelete
  21. Baik dah tu kawin umur muda, dr tejebak dgn dosa sana sini. Tp mmg susah kawin umur muda ni, banyak dugaan. Semoga di panjangkan jodoh mereka :)

    ReplyDelete
  22. doakan yang terbaik utk mereka :)

    ReplyDelete
  23. fulamak...aku pon nk kawin awl..tp nk wt cm ne..hntrn tingi sngt..baik beli kete dr kawen..hahahaha

    ReplyDelete

Klik Sekali