KLIK KLIK

4.7.12

Siapa pernah kene rotan & merotan?


Rotan ni memang sinonim zaman sekolah lah. Cikgu disiplin kalau jalan-jalan pusing sekolah mesti pegang rotan kat tangan. Kalau masuk bilik dia, macam-macam saiz rotan yang ada. Siap boleh pilih yang mana nak. Tapi aku sejak sekolah rendah sampai menengah, tak pernah la kena rotan ni. Baik kan aku.. hahahah, tak de lah baik sangat. Cuma agaknya waktu nakal dulu tu nasib tak kena je...

Sampailah aku kerja, masa tu jadi cikgu. Memang cabaran juga la jadi cikgu ni. Kalau setakat kerja sebab nak duit, tidak la... memang kita tak kan belajar apa-apa dalam hidup. Aku ada juga bawa rotan. Tapi tak de lah sampai nak merotan budak-budak tu. Paling tidak pun, aku pukul meja je. Tarik perhatian macam tu lah.

Zaman sekarang dah berubah. Dulu mak ayah siap bagitau cikgu lagi, izinkan cikgu memukul anak-anak dia. Nak nyer anak-anak dorang dididik menjadi orang. Zaman sekarang, jangan lah ... Paling tidak pun nak denda berdiri atas kerusi pun tak boleh dah. Cikgu yang kena marah kat pengetua bila denda budak macam tu. Kononnya kalau budak tu jatuh, nanti parents akan saman sekolah. OH MY...!!! Nak sentuh pun apatah lagi kan... 

Dunia dulu dan sekarang, memang jauh beza. Sebab tu orang dulu ramai jadi orang, orang sekarang tak berapa nak menjadi orang sangat. Moga-moga kita semua berjaya mendidik anak cucu dan generasi kita menjadi orang. Selamatkan dunia hari ni.

Thanks, sudi baca.
^_____^

4 comments:

  1. kita pernah kena rotan..salah 1 soalan 3kali rotan..seiap hari ada subjek math, seiap hari kena rotan..hafal sifir laju2,lebih 10 saat kena rotan..sekrang alhamdulillah, bab2math ni memang brilliant, and jadi favorite subjek kita!

    ReplyDelete
  2. keeya mustafa ~ penanan rotan itu yang menjadikan kita lebih kenal sesuatu yang kita tak penah nak dalami.. Tahniah!

    ReplyDelete
  3. huhuh dulu lagi sronok main dgn rotan.. budak2 dulu tak demand mcm budak2 skrg.. tgk lah apa jadi.. huhu.. skrg sy jd cikgu pun mg xleh bawa rotan pun dgn budak tadika.. bg muka garang jer.. kalau nakal berdiri dekat corner jer. hehe


    sbb tu sy xnak ajar budak besar.. takut kene tumbok.. sbb masa skolah menengah dulu pernah cikgu sy kene tumboh oleh bapak budak.. kesian cikgu tu.. budak tu yg bermasalah.. huhu..

    ReplyDelete
  4. saya selalu kena rotan semasa sekolah dulu sebab ponteng preb..hehehe..sekarang rasa rindu pulak dengan rotan warden tu..

    ReplyDelete

Klik Sekali