KLIK KLIK

28.6.15

Qasar Saba - Arab Cuisine

Assalamualaikum......
(pssttt.. jawab dulu salam tu...hehehe)

Petang tadi berbuka di Restoran Arab. Feeling Arabic sikit lepas dengar lagu Kun Anta - Humood Alkhuder. Catchy2 song kan... dah jadi kegemaran rakyat Malaysia. Makanan Arab ni salah satu yang terbaik juga untuk kesihatan kita.

Restoran yang aku pergi ni namanya Qasar Saba. Rupanya banyak cawangan dia. Ada di Ipoh, Kuala Lumpur... Tapi husband aku kata, di sini masakkan arabnya macam dah taste Malaysian sikit, so kita masih boleh terima cara masakannya berbanding Restoran Arab yang lain.. Harganya pula, jauh lebih murah berbanding restoran arab yang lain di Kuantan ni.

Selama menunggu hidangan, aku dah rasa macam duduk di negara Arab je bila dengar dorang bercakap waktu kalut-kalut nak hidang untuk pelanggan. Aku rasa kat sini seorang je yang boleh bercakap Melayu. Yang lain semua speaking arab sesama mereka dan basic English dengan customer.

Tadi makan kami berempat. Aku, husband, dan mak abah mertua ku.. =D
Dah gaji kan, bawak laa dorang pergi makan-makan... 

Ok. Tak mau taip panjang-panjang, so meh aku belanja gambaq jaa lah nooohhh...

Lokasi Qasar Saba di Kuantan




Ahaa haaa... amacam? Macam  Humood Alkhuder tak hehhehe....


Ni antara deko yang menarik perhatian dalam restoran.
Chicken Haneeth namanya.... Favourite suami aku. RM12.00



Ni aku tak tahu panggil ape, tapi kira mcm sambal dia laa... Yang belah kiri tu macam kuah dal,yang belah kanan tu sedap... tomato+cili padi+minyak zaitun+daun sup kot...
Roti ni pun diberi sekali dengan hidangan semua. Sedap. Salah satu favourite aku juga ni.


Ni, Chicken Kebab. Aku first time order ni.. Ok laaa... cuma aku tak habis, sebab begitu mengenyangkan. RM18.00


Ini pula pilihan abah. Lamb Chop. Abah bagi aku rasa seketul daging tu... Sedaaapppp... Daging lembut. RM22.00


Tak arab laa kalau tanpa minum Barbica. RM4.00

Ok. Apa menu korang berbuka? Ok sekian. 
Terima kasih, sudi singgah, sudi baca.... =D

9 comments:

  1. Waalaikumsalam...yan kunjung balas nie :-))

    Fuhh nasib tengok waktu sahur..mengoda betul..

    ReplyDelete
  2. emmm sedappnyaaa. nak berbuka nasi arab lahhh :)

    ReplyDelete
  3. assalam...sedapnya masakan arab ya...sesekali bertukar selera oklah tu...selamat berpuasa salam ramadan.

    ReplyDelete
  4. Aish, terliur tengok entri ni time puasa.hahaha

    ReplyDelete
  5. comment comment terliur. haha. anyway selamat berpuasa

    ReplyDelete
  6. amboi sakan depa berbuka surest ren Arab...kambing tu alamak..sedapnya!

    ReplyDelete
  7. Wslam. Restoran makanan arab dh mcm cendawan tumbuk kt msia nikan. Selera malasian dah tuka kut..

    ReplyDelete
  8. Waalaikumsalam...
    Fuhhh, terliuq tgk makanan2 nya tuh...
    lagi2 tang lamb chop tuhhh... fuiyooo..
    takda la mahal ngat rega dia..
    dekorasi nya pun lawa...

    ReplyDelete
  9. salam ramadhan, anak lanang sy sukak minum barbica tuu ;p

    ReplyDelete

Klik Sekali