Skip to main content

Keagungan Ramadhan

Assalamualaikum ~~jawab dulu salam tu. Wajib kan... Masih bersisa 8 malam sebelum Syawal. Tak ramai yang nak baca ilmiah kan, tapi tak pa, bulan baik ni manfaatkan masa kita ni, moga-moga sama-sama beroleh pahala berlipat ganda.. yea... Menabung untuk masa depan yang kekal abadi.

Ibn Khuzaimah meriwayatkan dalam sahihnya daripada Salman al-Farisi r.a berkata : Rasulullah s.a.w berkhutbah kepada kami di hari terakhir bulan Syaaban, Sabda baginda s.a.w :
"Wahai manusia sesungguhnya telah tiba satu bulan yang agung lagi berkat menaungi kamu, bulan yang di dallamnya terdapat satu malam yang lebih daripada seribu bulan. "


Allah menjadikan puasa satu kefarduan dan qiyam di malamnya satu sunat. Siapa yang bertaqarrub (mendekatkan diri kepada Allah) didalamnya dengan  melakukan satu bentuk kebajikan  ia adalah menunaikan satu  fardu di dalam bulan lain. Siapa yang menunaikan satu fardu di dalamnya ia adalah seperti menunaikan 70 fardu di bulan lain. 


Gambar dari blog Mama3Farhanah.
Siapa yang membukakan puasa orang yang berpuasa maka ia adalah satu pengampunan  bagi dosa-dosanya dan  satu pembebasan diri dari neraka dan bagi orang itu pahala orang yang berbuka itu tanpa berkurang sedikitpun.

Para sahabat berkata : Wahai Rasulullah s.a.w bukan semua orang daripada kami yang mempunyai sesuatu yang dapat membukakan puasa orang. Sabda Rasulullah s.a.w : "Allah s.w.t memberikan pahala  orang membukakan puasa orang dengan sebiji tamar atau sehirup air atau saki baki dari susu. Ia adalah bulan yang di awalnya rahmat, di tengahnya pengampunan dan di akhirnya pembebasan  dari api neraka.Google je ni
"Siapa yang meringankan beban hambanya di dalam bulan itu nescaya Allah mengampunkan dosanya dan membebaskannya dari neraka"
Perbanyakkanlah di dalam bulan itu empat perkara : dua perkara darinya membuatkan Tuhan kamu redha dengan kamu dan dua lagi ialah perkara yang kamu tidak dapat berlepas darinya. Ada pun dua perkara yang membuatkan Tuhan kamu redha dengan kamu ialah syahadah bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan kamu memohon ampun dari Nya.Adapun dua perkara yang tidak dapat kamu berlepas darinya ialah kamu memohon dariNya syurga dan kamu berlindung dengannya dari neraka. Ni salah satu iklan yang positif. 

Siapa yang memberi minum kepada orang berpuasa maka Allah akan memberikannya minum dari telagaku (telaga Nabi s.a.w  iaitu Kauthar) dengan satu kali hirup yang membuatkan kamu  tidak dahaga lagi selepanya sehinggalah kamu masuk ke dalam syurga, Subhanallah...
Sayangnya Allah kat kita kan....
Jadi belum terlambat untuk beramal. 

Comments

  1. Betul tu...bersedekah dengan hati ikhlas bukan niat menunjuk..

    ReplyDelete
  2. Salam Ramadhan Mubarak..semoga kita mendapat keberkatan bulan Ramadhan dan dikurniakan malam lailatul qadar..in shaa Allah.

    ReplyDelete
  3. Ramadhan tahun ni telah pun berlalu.. Smoga diberi kesempatan untuk mnyambut ramadhan yg akan datang.. In sha Allahh aminn

    ReplyDelete

Post a Comment

SSn1

Popular posts from this blog

KUTU BABI

Assalamualaikum.. Toing! Toing! Menggeliat puas! Rasa mcm dah hampir sebulan membiarkan blog ini sepi... chewah!. Memang pun. Aku masih dalam proses menyusun jadual hidup selepas berumahtangga. Tapi entry kali ini aku belum nak berkongsi perihal perkahwinan. Ada hajat di hati tu...tapi belum lagi lah nak taip entry. Hari ni nak cerita pasal benda dalam gambar ni. Sumber  GOOGLE. MEMPERKENALKAAANNNNNN ......  'Kutu Babiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'  Tarraaaaa aaaaaaaa Benda ni banyak la terdapat di kawasan kampung-kampung yang berhampiran dengan hutan belukar... Nama pun kutu, dia memang suka hisap darah. Dia ni kecik je... Mungkin terbang atau dibawa angin, atau dibawa oleh haiwan-haiwan peliharaan kita yang suka sangat memburu dan bersiar-siar dalam hutan contohnya kucing. Si kecil ni memang pakar mencari makanan di urat-urat tubuh kita ni. Tempat yang paling syok sekali katanya dicelah-celah lipatan tubuh contohnya belakang telinga, kelopak mata,

Lentur Buluh

GOOGLE 1. Jika anakmu berbohong ,itu kerana engkau  menghukumnya terlalu berat. 2. Jika anakmu tidak percaya diri,itu kerana engkau tidak memberi dia semangat. 3. Jika anakmu kurang berbicara,itu kerana engkau tidak mengajaknya berbicara. 4. Jika anakmu  mencuri , itu kerana engkau  tidak mengajarnya memberi . 5. Jika anakmu pengecut,itu kerana engkau selalu membelanya. 6. Jika anakmu tidak tahu menghargai , itu kerana engkau  berbicara terlalu keras kepadanya. 7. Jika anakmu marah,itu kerana engkau kurang memujinya. 8. Jika anakmu suka berbicara pedas, itu kerana engkau tidak berkongsi dengannya.   9. Jika anakmu mengasari orang lain , itu kerana engkau suka melakukan kekerasan terhadapnya. 10. Jika anakmu lemah, itu kerana engkau suka mengancamnya.  11. Jika anakmu cemburu, itu kerana engkau membiarkannya. 12. Jika anakmu mengganggumu, itu kerana engkau kurang mencium & memeluknya.  13. Jika anakmu tidak mematuhimu , itu kerana engkau menuntut terla

Restoran Sedap Weh betul-betul sedap ke?

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Cerita kejadian semalam, Cha dan Fahmi datang jemput SS kat rumah. Katanya nak ajak makan di Restoran Sedap Weh. SS tak pernah pergi pun. Orang muda ni memang jauh kaki melangkah. Kat pelosok ceruk mana pun mesti akan sampai. Katanya mereka selalu juga makan di sini kalau ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang, Kuantan. Jadi, perjalanan dari Pekan ke Gambang yang mengambil masa lebih kurang 40 minit, berbaloilah untuk singgah sebentar di restoran ni. Sementara tu, sempat juga kami bincang program-program terdekat sepanjang perjalanan pergi dan balik.  Restoran Sedap Weh ni terletak di Jalan Pintasan Kuantan ( bypass ), Batu 7, Kuantan. Dibuka dari jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang. Kami bertolak selepas Zohor. Jadi lebih kurang jam 2.30 kami sampai di restoran.