Skip to main content

SIHIR SANA SINI #2

Bismillahirahmanirrahim 
Assalamualaikum w.b.t......

Gambar Google

KELUARGA MAIMUN 4 DARA

Ok, alkisahnya pasal keluarga Maimun ni. Dalam rumah Maimun ada 4 anak dara dan seorang janda anak 1 yang dijaga oleh abang nya Halim dan ayahnya Khaled. Jadi berapakah perempuan yang tinggal di rumah keluarga Maimun?? heheheh. ok bukan teka-teki, tapi nak story.

Keluarga Maimun kerap diganggu makhluk ghaib. Gangguan bunyi-bunyian tu biasalah kan. Tapi  kali ini berlaku sesuatu yang luar biasa. Suatu hari, adik Maimun bernama Rogayah nak pergi kerja. Kebiasaannya dia akan sangkut kunci di penyangkutnya. Bermula cerita hari tu, kunci tu tak ada ditempatnya. Puas mereka satu keluarga cari kunci kereta tak jumpa-jumpa. Kemudian Pak Khaled bagi kunci keretanya untuk Rogayah guna. Itu penyelesaian untuk jangkamasa yang pendek. Kunci kereta Rogayah tetap perlu dicari sehingga jumpa.

Masuk hari kedua, selesai solat Suboh, anak Rogayah yang bernama Aina (13 tahun) ternampak satu susuk lembaga hitam berbulu di hujung katil. Aina nampak dari ekor matanya. Bila Aina mengangkat  muka ke arah lembaga itu, tidak ada apa-apa pun. Masuk part Aina nak bersiap ke sekolah. Tiba-tiba uniformnya tidak ada tergantung seperti selalu. Sedangkan uniform satu lagi masih terendam dalam mesin basuh. Terpaksalah Aina dan Rogayah berhempas pulas keringkan sepasang baju sekolah Aina. Nasib baik kat rumah Maimun ada mesin pengering. Tapi, puas juga mereka mencari satu rumah, baju sekolah Aina memang tidak dijumpai.

Malam itu juga, abang Maimun iaitu Johari terdengar bunyi bising atas bumbung rumah. Bunyi sesuatu yang besar dan bergolek-golek. Johari menjerit dari bilik air "Bila masa pulak pokok luar rumah ni berbuah?? kuat pulak bunyi buah bergolek-golek". Tapi seisi rumah hanya berdiam. 

Pak Khaled dan anak-anaknya merasakan ada sesuatu yang tak kena dengan rumah mereka. Mereka ambil keputusan untuk mendapatkan rawatan dari ustaz-ustaz terdekat. Maka pergi lah mereka anak-beranak  ke rumah Ustaz Shahril. Kata ustaz, barang yang hilang itu tidak ke mana. Ada saja di rumah tu. Balik, dan carilah. Maka, sampai je mereka di rumah, selesai solat hajat, mereka terus membuat operasi mencari kunci kereta Rogayah dan baju sekolah Aina. Akhirnya, barang itu ditemui. Kunci dijumpai di bawah carpet dan baju sekolah Aina seperti dicampakkan atas tangga. 

Aina, kerap kali pengsan. Rogayah, walaupun seorang jururawat, telah merawat sehabis baik anaknya, namun Aina tetap kerap pengsan. Keadaan Aina nampak lemah dan sering tak bermaya.


Google

Maimun - Sehingga ke hari ini masih tidak ada teman istimewa. Walau dah mandi bunga 444kali tetap juga jodohnya belum tiba.
Rogayah - dipisahkan dari suaminya melalui sihir. Keluarga suaminya tidak suka pada Rogayah, akhirnya Rogayah akur dalam terpaksa. 
Latifa - adik ketiga Maimun pernah bertunang dan bila sampai ke hari pernikahan, mereka tak jadi bersatu tanpa sebab. 
Kalsum - Beberapa kali putus cinta dan tidak lagi mahu dikecewa.
Siti- Si bongsu, tidak langsung membicarakan tentang cinta dan perkahwinan. Dia berasa selamat di sisi keluarganya sekarang.
Aina - Satu-satunya anak saudara yang disayangki keluarga Maimun. Kerap pengsan.

Keluarga Maimun adalah keluarga yang sederhana dan sentiasa taat pada perintah Allah. Mereka tak pernah keluar sendirian. Ke mana mereka pergi akan ditemani adik beradik yang lain atau Pak Khaled sendiri yang akan teman. 

Kadang-kadang di rumah mereka, tiba-tiba ada bau kemenyan, ada bau yang tersangat busuk... dan keluarga Maimun tetap tak putus asa berdoa, solat hajat, dan mendapatkan rawatan dari mana-mana pengamal perubatan Islam. 

Mana-mana pusat rawatan yang mereka pergi, jawapan yang mereka dapat lebih kurang sama. Ada orang yang ingin menganiaya keluarga Maimun 4 dara. Banyak kemungkinan yang akan berlaku. Mungkin cinta ditolak, atau dengki dengan kebahagiaan keluarga mereka. Atau pun mungkin kerana dendam kisah lama...atau mungkin tapak rumah mereka ada yang tidak kena... Siapa tahu?

Sampai ke hari ini, keluarga Maimun masih diganggu. 


**Nama-nama diatas bukan nama sebenar.

Cerita sebelum : Sihir Sana Sini #1

"Kalau tak puas hati, bawalah berbincang. 
Carilah Tuhan. Hati perlu disucikan. 
Tergamaknya merosakkan kebahagiaan orang. 
Tidak takutkan pada Tuhan? "


Comments

SSn1

Popular posts from this blog

KUTU BABI

Assalamualaikum.. Toing! Toing! Menggeliat puas! Rasa mcm dah hampir sebulan membiarkan blog ini sepi... chewah!. Memang pun. Aku masih dalam proses menyusun jadual hidup selepas berumahtangga. Tapi entry kali ini aku belum nak berkongsi perihal perkahwinan. Ada hajat di hati tu...tapi belum lagi lah nak taip entry. Hari ni nak cerita pasal benda dalam gambar ni. Sumber  GOOGLE. MEMPERKENALKAAANNNNNN ......  'Kutu Babiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'  Tarraaaaa aaaaaaaa Benda ni banyak la terdapat di kawasan kampung-kampung yang berhampiran dengan hutan belukar... Nama pun kutu, dia memang suka hisap darah. Dia ni kecik je... Mungkin terbang atau dibawa angin, atau dibawa oleh haiwan-haiwan peliharaan kita yang suka sangat memburu dan bersiar-siar dalam hutan contohnya kucing. Si kecil ni memang pakar mencari makanan di urat-urat tubuh kita ni. Tempat yang paling syok sekali katanya dicelah-celah lipatan tubuh contohnya belakang telinga, kelopak mata,

Lentur Buluh

GOOGLE 1. Jika anakmu berbohong ,itu kerana engkau  menghukumnya terlalu berat. 2. Jika anakmu tidak percaya diri,itu kerana engkau tidak memberi dia semangat. 3. Jika anakmu kurang berbicara,itu kerana engkau tidak mengajaknya berbicara. 4. Jika anakmu  mencuri , itu kerana engkau  tidak mengajarnya memberi . 5. Jika anakmu pengecut,itu kerana engkau selalu membelanya. 6. Jika anakmu tidak tahu menghargai , itu kerana engkau  berbicara terlalu keras kepadanya. 7. Jika anakmu marah,itu kerana engkau kurang memujinya. 8. Jika anakmu suka berbicara pedas, itu kerana engkau tidak berkongsi dengannya.   9. Jika anakmu mengasari orang lain , itu kerana engkau suka melakukan kekerasan terhadapnya. 10. Jika anakmu lemah, itu kerana engkau suka mengancamnya.  11. Jika anakmu cemburu, itu kerana engkau membiarkannya. 12. Jika anakmu mengganggumu, itu kerana engkau kurang mencium & memeluknya.  13. Jika anakmu tidak mematuhimu , itu kerana engkau menuntut terla

Restoran Sedap Weh betul-betul sedap ke?

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Cerita kejadian semalam, Cha dan Fahmi datang jemput SS kat rumah. Katanya nak ajak makan di Restoran Sedap Weh. SS tak pernah pergi pun. Orang muda ni memang jauh kaki melangkah. Kat pelosok ceruk mana pun mesti akan sampai. Katanya mereka selalu juga makan di sini kalau ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang, Kuantan. Jadi, perjalanan dari Pekan ke Gambang yang mengambil masa lebih kurang 40 minit, berbaloilah untuk singgah sebentar di restoran ni. Sementara tu, sempat juga kami bincang program-program terdekat sepanjang perjalanan pergi dan balik.  Restoran Sedap Weh ni terletak di Jalan Pintasan Kuantan ( bypass ), Batu 7, Kuantan. Dibuka dari jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang. Kami bertolak selepas Zohor. Jadi lebih kurang jam 2.30 kami sampai di restoran.