Skip to main content

Spontaneous Thursday #8

Bismillahirahmanirrahim Assalamualaikum w.b.t......'

Sementara masa yang ada ni, belek-belek blog yang ada.... tiba-tiba rasa macam nak buat spontaneous la.. tup-tup la haiii.. baru #7 rupanya... Selama 8 tahun lebih berblogging ni (tidak secara serius beberapa tahun kebelakangan ini) ini baru nak buat Spontaneous Thursday #8. Ibarat macam setahun sekali pulak buat entry pasal ni... Adoi laa... lawak pulak rasa. 

Tapi tak pe lah, janji kita puas hati bila dapat taip sesuatu di sini. Bukan senang nak pulihkan balik semangat blogging ni lebih-lebih lagi bila dah lama sangat tinggal sampai bersawang blog.

Sejak akhir-akhir ini, aku selalu mendapat berita kematian.
Kematian pelajar aku, kawan-kawan, artis.... semua yang baik-baik. Manusia yang baik semua Allah sayang kan? Dia ambil dahulu daripada kita semua. Aku terkesan dengan segala berita ini. Membuatkan aku muhasabah diri. Paling terkesan seluruh rakyat Malaysia bila perginya arwah Abam Bocey. Allahu. Kematian yang dicemburi. Tersingkap segala rahsia kebaikan arwah. Allahu. Menjadi pengajaran untuk kita semua. Aku betul-betul ambil ikhtibar. 

Sumber : Google

Doaku, semoga kita semua sempat bertaubat dan meninggal dalam Husnul Khatimah. In shaa Allah, aamiinn Ya Rabb.


"Masa kita akan tiba juga nanti. Persiapkan diri menuju Ilahi"Comments

Post a Comment

SSn1

Popular posts from this blog

KUTU BABI

Assalamualaikum.. Toing! Toing! Menggeliat puas! Rasa mcm dah hampir sebulan membiarkan blog ini sepi... chewah!. Memang pun. Aku masih dalam proses menyusun jadual hidup selepas berumahtangga. Tapi entry kali ini aku belum nak berkongsi perihal perkahwinan. Ada hajat di hati tu...tapi belum lagi lah nak taip entry. Hari ni nak cerita pasal benda dalam gambar ni. Sumber  GOOGLE. MEMPERKENALKAAANNNNNN ......  'Kutu Babiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'  Tarraaaaa aaaaaaaa Benda ni banyak la terdapat di kawasan kampung-kampung yang berhampiran dengan hutan belukar... Nama pun kutu, dia memang suka hisap darah. Dia ni kecik je... Mungkin terbang atau dibawa angin, atau dibawa oleh haiwan-haiwan peliharaan kita yang suka sangat memburu dan bersiar-siar dalam hutan contohnya kucing. Si kecil ni memang pakar mencari makanan di urat-urat tubuh kita ni. Tempat yang paling syok sekali katanya dicelah-celah lipatan tubuh contohnya belakang telinga, kelopak mata,

Lentur Buluh

GOOGLE 1. Jika anakmu berbohong ,itu kerana engkau  menghukumnya terlalu berat. 2. Jika anakmu tidak percaya diri,itu kerana engkau tidak memberi dia semangat. 3. Jika anakmu kurang berbicara,itu kerana engkau tidak mengajaknya berbicara. 4. Jika anakmu  mencuri , itu kerana engkau  tidak mengajarnya memberi . 5. Jika anakmu pengecut,itu kerana engkau selalu membelanya. 6. Jika anakmu tidak tahu menghargai , itu kerana engkau  berbicara terlalu keras kepadanya. 7. Jika anakmu marah,itu kerana engkau kurang memujinya. 8. Jika anakmu suka berbicara pedas, itu kerana engkau tidak berkongsi dengannya.   9. Jika anakmu mengasari orang lain , itu kerana engkau suka melakukan kekerasan terhadapnya. 10. Jika anakmu lemah, itu kerana engkau suka mengancamnya.  11. Jika anakmu cemburu, itu kerana engkau membiarkannya. 12. Jika anakmu mengganggumu, itu kerana engkau kurang mencium & memeluknya.  13. Jika anakmu tidak mematuhimu , itu kerana engkau menuntut terla

Restoran Sedap Weh betul-betul sedap ke?

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Cerita kejadian semalam, Cha dan Fahmi datang jemput SS kat rumah. Katanya nak ajak makan di Restoran Sedap Weh. SS tak pernah pergi pun. Orang muda ni memang jauh kaki melangkah. Kat pelosok ceruk mana pun mesti akan sampai. Katanya mereka selalu juga makan di sini kalau ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang, Kuantan. Jadi, perjalanan dari Pekan ke Gambang yang mengambil masa lebih kurang 40 minit, berbaloilah untuk singgah sebentar di restoran ni. Sementara tu, sempat juga kami bincang program-program terdekat sepanjang perjalanan pergi dan balik.  Restoran Sedap Weh ni terletak di Jalan Pintasan Kuantan ( bypass ), Batu 7, Kuantan. Dibuka dari jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang. Kami bertolak selepas Zohor. Jadi lebih kurang jam 2.30 kami sampai di restoran.