KLIK KLIK

10.5.21

Zakat Fitrah Bukan Sekadar Bayaran.

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum.

Google


Saja nak cerita zaman bujang SS dulu. SS pernah ikuti rakan-rakan persatuan untuk pergi memberi zakat kepada orang-orang susah yang telah dikenalpasti oleh ahli persatuan. Zaman bujang dulu memang aktif berpesatuan ni. Macam-macam persatuan SS sertai. 


Kami beli beras dan beberapa lagi keperluan harian untuk mereka. Betullah, lain betul perasaan ni apabila kita tengok mereka dengan mata sendiri. Terus rasa bersyukur sangat-sangat apa yang kita ada. Terus rasa humble. Sedih dan sayu, berbaur perasaan. Lebih-lebih lagi bila tengok keadaan rumah yang usang dan ada ahli keluarga yang terlantar sakit. Allahuakhbar. Terkedu. Namun digagahi dengan senyuman bagi mengumpul kekuatan dalaman agar tidak terpancar air muka kesedihan. 

Menziarah mereka betul-betul menjentik rasa insaf dalam diri. Rasa seronok kerana sedikit sebanyak dapat bantu meringankan beban mereka. Melihat anak-anak seronok mendapat baju baru, cukup membuat hati rasa lapang. 






Terima kasih sudi singgah dan baca entri.
"Pengalaman adalah guru yang sangat berharga dalam hidup. 
Ambillah ikhtibar dalam setiap pengalaman yang tercipta."



19 comments:

  1. wak blom bayar zakat fitrah lg ni.. x jumpa amil lg.. 😅

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..jazakillah for sharing...perasaan gembira mereka yg dpt sumbangan mengubat rasa letih..teringat angkat beras naik tangga masa bg sumbangan..

    ReplyDelete
  3. kali ni bayar online je zakat...
    senang kan... :)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah dah beres.
    Jangan lupa zakat2 yang lainnya pula.

    ReplyDelete
  5. wajib byr zakat utk melepaskn hak org lain yg bersama kita

    ReplyDelete
  6. saya baru bayar semalam, itu pon bayar secara online jer. tak feel plak bayar secara online, tak dpt salam tok amil

    ReplyDelete
  7. Petang ni, cadangnya teman suami pergi bayar zakat fitrah, Insya-Allah.

    ReplyDelete
  8. ibadat ni ringan je... tapi jangan ambik ringan...

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah dah beres bayar zakat. Bayar online sahaja hehehe. Senang dah mudah.

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah dengan membayar zakat kita dapat membantu mereka yang memerlukan :)

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah. Moga derma jariah diterima Allah SWT.

    ReplyDelete
  12. Semoga zakat yang kita bayar dapat disalurkan kepada yang memerlukan

    ReplyDelete
  13. Seronok ada pengalaman-pengalaman yang tak semua orang dapat.

    ReplyDelete
  14. baru dapat info yang sejak tahun lepas harga bayaran berbeza mengikut jenis beras yang kita makan. semoga Allah terima ibadah zakat kita dan menjadi asbab kebaikan untuk mreka2 yang memerlukan..

    ReplyDelete
  15. Di Malaysia nie kebanyakkan byr pakai duit utk zakat fitrah, jarang juga dengar guna beras, mungkin ada tp senang kalau ikut nilai yg ditetapkan..

    ReplyDelete
  16. baca, tgk gambar and dgr cerita ni lain dgn apa yg kita tgk dgn mata kepala kita sendiri kan

    ReplyDelete

Klik Sekali