KLIK KLIK

2.6.21

TTC's Story #14 : Makanan Sunnah

Bismillahirahmanirrahim 
Assalamualaikum w.b.t...... 


Google

Ini adalah entri menggamit kenangan dan aku masih lagi TTC (Try To Conceive) di tahun ke-9.

Ok. Berbalik kepada cerita TTC yang lain, boleh singgah di My TTC's Story (KLIK). Ok, dipendekkan cerita, selepas 2 tahun berkahwin (2014) dan pemeriksaan kesihatan pertama kali, aku didapati ada masalah hormon. Jadi, bermula dari situ aku banyak fokus untuk betulkan hormon. 


Runsing juga dibuatnya bila Google makanan tambahan apakah yang terbaik untuk bantu diri sendiri ikhtiar hamil. Banyak sangat produk di pasaran. Akhirnya untuk pertama kali, aku pun consume 1 produk berasaskan makanan sunnah. Kandungannya terdapat 14 jenis makanan sunnah iaitu delima, kurma, habbatussauda, buah tin, madu, minyak zaitun, za'faran dan beberapa jenis lagi. Hampir setahun consume produk tersebut, namun tak ada tanda yang positif terhadap diri aku. Malah berat badan aku semakin naik dan selera makan makin bertambah. Aku mula curiga sama ada produk tersebut betul-betul daripada makanan sunnah atau hanya sekadar menggunakan nama 'makanan sunnah', tapi selebihnya adalah dari gula. Atau pun, memang kandungan dari makanan sunnah tersebut mempunyai kandungan gula yang tinggi? Waallahualam. 

Akhirnya aku ambil keputusan untuk berhenti makanan tambahan tersebut. 
Selesai cerita pengembaraan ikhtiar hamil aku untuk tahun kedua perkahwinan.


 Terima kasih meluangkan masa di blog ini.
"Ketika itu terasa masih jauh lagi perjalanannya. 
Paling penting adalah kekal usaha."


11 comments:

  1. Delima memang suka makan
    kudapan2 yg bagus

    ReplyDelete
  2. BANYAK MKNSAYUR N BUAHAN BAGUS TU

    ReplyDelete
  3. Uncle punya kudapan.... tuistis! hehehehe

    ReplyDelete
  4. insyaallah..moga ada rezeki nanti..lama tak jenguk sini

    ReplyDelete
  5. Teman doakan segala apa yang diusahakan oleh tuan admin di permudahkan... Insya Allah...

    ReplyDelete
  6. Kena cari ikhtiar lain pula. Memang perjalanan tidak mudah dalam mencari penyelesaian. Takpe Allah nilai usaha kita.

    ReplyDelete
  7. Masalah hormon memang payah. Sebabnya hormon dalam badan kita berkait dan kompleks. Semoga journey TTC akan membuahkan hasil. Saya masih journey TTGM (Trying to get married) tapi tulah jodoh sangkut roadblock kot. Hehe

    ReplyDelete
  8. saya pun ada masalah hormon. moga ada rezeki untuk kita hamil nanti. insha'Allah

    ReplyDelete
  9. kdg2 produk makanan ni nak bagi tahan lama, kandungan gula yg banyak..

    ReplyDelete
  10. I like makanan sunnah also, delima, kurma, habbatussauda, buah tin, madu, minyak zaitun, za'faran memang bagus untuk kesihatan. by the way, i have follow your blog also.

    ReplyDelete

Klik Sekali