Skip to main content

7 Tips

7 Tips Keselamatan internet untuk kanak-kanak

 gambar di Google
 Meletakkan komputer di kawasan awam rumah.  Komputer di bilik tidur kanak-kanak adalah lebih sukar untuk mengawasi mereka. Pastikan skrin komputer tidak tersembunyi dan boleh dilihat dengan mudah. Lawatilah laman web yang dilawati oleh kanak-kanak.
Belajar mencari laman web kegemaran anak-anak anda. Anda boleh menyemak dalam sejarah pelayar (history) untuk belajar laman web baru yang mereka telah lawat.
Mendidik anak-anak mengenai maklumat-maklumat yang boleh dan tidak boleh dikongsi dalam talian seperti maklumat peribadi, alamat rumah, nombor telefon atau gambar.

 


 Nasihatkan anak-anak untuk tidak bertindak balas kepada rakan dalam talian dengan memenuhi permintaan  mereka tanpa kebenaran lebih-lebih lagi yang tidak dikenali. Jika anda bersetuju, anda perlu menemani anak anda dan meminta untuk bertemu di tempat awam.

 

Menerangkan kepada anak-anak anda untuk tidak membuka lampiran e-mel daripada orang-orang yang tidak dikenali. Mendidik mereka tentang bahaya virus merebak melalui lampiran e-mel dan bagaimana ia boleh membahayakan komputer mereka.

Sentiasa memastikan anak-anak anda bahawa mereka boleh mendapatkan bantuan anda apabila mereka tidak pasti  atau marah terhadap perkara tertentu dalam internet. Bersikap positif dan bertindak balas dengan berhemah apabila mereka bercakap tidak benar. Cuba untuk tidak memberi hukuman yang keras kerana ini akan membuat mereka tidak mungkin untuk mendekati anda pada masa akan datang

 


Ingatkan anak-anak anda bahawa rakan-rakan baru mereka bertemudalam talian mungkin bukan seperti yang mereka nampak, dan apa yang mereka diberitahu atau membaca dalam talian mungkin tidak benar. Adakemungkinan dalam talian identiti yang berbeza dan realiti "Kanak-kanak millenium hari ini 
sangat jauh bezanya dengan keadaan kita 
seusia mereka dulu. 
Zaman sekarang menjadikan semuanya makin mencabar"
 .
Top of Form

Comments

  1. ada kebaikannya kanak2 mempelajari komputer..tpi ada keburukanya jugak...kanak2 perlu di pantau dr masa ke semasa

    ReplyDelete
  2. betol tu... zaman dah makin canggih... tu yang kene pantau anak2 ni...

    ReplyDelete

Post a Comment

SSn1

Popular posts from this blog

KUTU BABI

Assalamualaikum.. Toing! Toing! Menggeliat puas! Rasa mcm dah hampir sebulan membiarkan blog ini sepi... chewah!. Memang pun. Aku masih dalam proses menyusun jadual hidup selepas berumahtangga. Tapi entry kali ini aku belum nak berkongsi perihal perkahwinan. Ada hajat di hati tu...tapi belum lagi lah nak taip entry. Hari ni nak cerita pasal benda dalam gambar ni. Sumber  GOOGLE. MEMPERKENALKAAANNNNNN ......  'Kutu Babiiiiiiiiiiiiiiiiiiii'  Tarraaaaa aaaaaaaa Benda ni banyak la terdapat di kawasan kampung-kampung yang berhampiran dengan hutan belukar... Nama pun kutu, dia memang suka hisap darah. Dia ni kecik je... Mungkin terbang atau dibawa angin, atau dibawa oleh haiwan-haiwan peliharaan kita yang suka sangat memburu dan bersiar-siar dalam hutan contohnya kucing. Si kecil ni memang pakar mencari makanan di urat-urat tubuh kita ni. Tempat yang paling syok sekali katanya dicelah-celah lipatan tubuh contohnya belakang telinga, kelopak mata,

Lentur Buluh

GOOGLE 1. Jika anakmu berbohong ,itu kerana engkau  menghukumnya terlalu berat. 2. Jika anakmu tidak percaya diri,itu kerana engkau tidak memberi dia semangat. 3. Jika anakmu kurang berbicara,itu kerana engkau tidak mengajaknya berbicara. 4. Jika anakmu  mencuri , itu kerana engkau  tidak mengajarnya memberi . 5. Jika anakmu pengecut,itu kerana engkau selalu membelanya. 6. Jika anakmu tidak tahu menghargai , itu kerana engkau  berbicara terlalu keras kepadanya. 7. Jika anakmu marah,itu kerana engkau kurang memujinya. 8. Jika anakmu suka berbicara pedas, itu kerana engkau tidak berkongsi dengannya.   9. Jika anakmu mengasari orang lain , itu kerana engkau suka melakukan kekerasan terhadapnya. 10. Jika anakmu lemah, itu kerana engkau suka mengancamnya.  11. Jika anakmu cemburu, itu kerana engkau membiarkannya. 12. Jika anakmu mengganggumu, itu kerana engkau kurang mencium & memeluknya.  13. Jika anakmu tidak mematuhimu , itu kerana engkau menuntut terla

Restoran Sedap Weh betul-betul sedap ke?

Bismillahirrahmanirrahim. Assalamualaikum. Cerita kejadian semalam, Cha dan Fahmi datang jemput SS kat rumah. Katanya nak ajak makan di Restoran Sedap Weh. SS tak pernah pergi pun. Orang muda ni memang jauh kaki melangkah. Kat pelosok ceruk mana pun mesti akan sampai. Katanya mereka selalu juga makan di sini kalau ke Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang, Kuantan. Jadi, perjalanan dari Pekan ke Gambang yang mengambil masa lebih kurang 40 minit, berbaloilah untuk singgah sebentar di restoran ni. Sementara tu, sempat juga kami bincang program-program terdekat sepanjang perjalanan pergi dan balik.  Restoran Sedap Weh ni terletak di Jalan Pintasan Kuantan ( bypass ), Batu 7, Kuantan. Dibuka dari jam 11.00 pagi hingga 4.00 petang. Kami bertolak selepas Zohor. Jadi lebih kurang jam 2.30 kami sampai di restoran.