KLIK KLIK

20.6.11

7 Tips

7 Tips Keselamatan internet untuk kanak-kanak

 gambar di Google
 Meletakkan komputer di kawasan awam rumah.  Komputer di bilik tidur kanak-kanak adalah lebih sukar untuk mengawasi mereka. Pastikan skrin komputer tidak tersembunyi dan boleh dilihat dengan mudah. Lawatilah laman web yang dilawati oleh kanak-kanak.
Belajar mencari laman web kegemaran anak-anak anda. Anda boleh menyemak dalam sejarah pelayar (history) untuk belajar laman web baru yang mereka telah lawat.
Mendidik anak-anak mengenai maklumat-maklumat yang boleh dan tidak boleh dikongsi dalam talian seperti maklumat peribadi, alamat rumah, nombor telefon atau gambar.

 


 Nasihatkan anak-anak untuk tidak bertindak balas kepada rakan dalam talian dengan memenuhi permintaan  mereka tanpa kebenaran lebih-lebih lagi yang tidak dikenali. Jika anda bersetuju, anda perlu menemani anak anda dan meminta untuk bertemu di tempat awam.

 

Menerangkan kepada anak-anak anda untuk tidak membuka lampiran e-mel daripada orang-orang yang tidak dikenali. Mendidik mereka tentang bahaya virus merebak melalui lampiran e-mel dan bagaimana ia boleh membahayakan komputer mereka.

Sentiasa memastikan anak-anak anda bahawa mereka boleh mendapatkan bantuan anda apabila mereka tidak pasti  atau marah terhadap perkara tertentu dalam internet. Bersikap positif dan bertindak balas dengan berhemah apabila mereka bercakap tidak benar. Cuba untuk tidak memberi hukuman yang keras kerana ini akan membuat mereka tidak mungkin untuk mendekati anda pada masa akan datang

 


Ingatkan anak-anak anda bahawa rakan-rakan baru mereka bertemudalam talian mungkin bukan seperti yang mereka nampak, dan apa yang mereka diberitahu atau membaca dalam talian mungkin tidak benar. Adakemungkinan dalam talian identiti yang berbeza dan realiti "Kanak-kanak millenium hari ini 
sangat jauh bezanya dengan keadaan kita 
seusia mereka dulu. 
Zaman sekarang menjadikan semuanya makin mencabar"
 .
Top of Form

2 comments:

  1. ada kebaikannya kanak2 mempelajari komputer..tpi ada keburukanya jugak...kanak2 perlu di pantau dr masa ke semasa

    ReplyDelete
  2. betol tu... zaman dah makin canggih... tu yang kene pantau anak2 ni...

    ReplyDelete

Klik Sekali